NLP

NLP is naar Nederland overgekomen vanuit de Verenigde Staten. Daar onderzochten Richard Bandler en John Grindler het proces van communicatie en verandering. Zij gaven deze nieuwe techniek de naam van NLP. NLP is geen therapie waar het verleden wordt uitgediept of uitgebreid wordt besproken en herleefd. Het gaat er niet zozeer om wat je niet meer wilt, maar wat je wel wilt en daar gericht mee aan de slag te gaan. NLP richt zich niet op de problemen maar richt zich op de oplossingen.

N= Neurologisch; alles wat we in ons leven meemaken wordt ergens in de hersenen opgeslagen. Sommige gebeurtenissen zijn niet bevordelijk geweest voor het vormen van een eigen IK. De herinneringen aan deze gebeurtenissen/ ervaringen sturen onze emoties, gedachten en gevoelens in het dagelijks leven en besturen ons huidige gedrag. Ook als we dat gedrag eigenlijk liever niet zouden willen. In het dagelijks leven ontmoetten we mensen en laten we aan elkaar gedrag zien, dat noemen we communicatie.

L= Linguistisch; communiceren doen we door taal, maar ook door lichaamstaal (houding, uitdrukkingen van het gezicht, gebaren en toonhoogte).

P= Programmeren; terwijl we communiceren met elkaar kunnen we anderen, of anderen ons, iets bijleren, afleren of laten veranderen.

NLP gaat ervanuit dat de mens in staat is om te genieten van het leven. Lukt dit niet meer dan is hem onderweg iets overkomen waardoor hij het genieten is verleerd. NLP is er op gericht om aan de slag te gaan met de vijf zintuigen, gedachten en gevoelens. Door gebruik te maken van de zintuigen, gevoelens en gedachten worden de ervaringen opnieuw bekeken, gerangschikt en de kijkwijze verandert. Hierdoor kijken we structureel anders tegen de dingen aan, gaan ons anders gedragen en voelen ons ook anders.